Frenkie de Jong, najtalentiraniji veznjak Europe, službeno je potpisao za Barcelonu za više od 80 milijuna eura te će se Kataloncima pridružiti na ljeto

 Podsjećamo na naš tekst iz rujna prošle godine o mladiću koji redefinira način na koji obrambeni igrači sudjeluju u napadačkoj igri

Drugo je poluvrijeme i svjetski prvaci su u težoj situaciji nego što su mogli očekivati. Semafor na vrhu Saint Denisa pokazuje 1-0, ali od Francuske se očekivalo više – uostalom, radilo se o trijumfalnom povratku u Pariz nakon osvajanja krune u Rusiji. Nizozemci su trebali biti samo fusnota, zaboravljeni statistički podatak – odgovor na kvizaško pitanje “koja je europska reprezentacija igrala protiv svjetskih prvaka u njihovom prvom domaćem susretu nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu?”.


Ruku na srce, teško je i bilo optužiti Francuze da su podcijenili svoje protivnike – nitko nije očekivao da će ova nova (ili “mlada”, “neiskusna”, odaberite sami) Nizozemska pružiti ozbiljan otpor momčadi koja je pomela konkurenciju na Mundijalu.

Spasite nas ‘novih Messija’ i ‘novih Pirla’

Međutim, ako je Francuska 9. kolovoza dočekana svečano, krunidbu je uzurpirao stranac, pretendent na Mbappeovu titulu “sljedeće velike superzvijezde” – 21-godišnji veznjak/centarhalf Ajaxa, Frenkie de Jong.
De Jong je trenutačno u onom delikatnom momentu svog razvoja – iako ga je određen krug nogometnih medija proglasio novim Johanom Cruijffom, iako su društvene mreže prepune klipova, tweetova, zaokruženih screenshotova, kompilacija njegovih poteza, mnogo ljudi i dalje nije u potpunosti uvjereno da nije riječ samo o još jednom precijenjenom klincu. Da je sjaj kojim ga je zasuo novinarski svijet samo prašina.

Uostalom, prevareni smo toliko puta – nakon svakog “novog Messija” ili “sljedećeg Pirla”, kojima vrhunac karijere ostane ocjena 19 iz dodavanja ili 18 iz završnice na nekom od Football Managera, sve manje smo voljni vjerovati. Jasno mi je zato da će dobar dio vas pročitati naslov ovog teksta, odmahnuti glavom i zaključiti da ima pametnijeg posla od čitanja o još jednom Ajaxovom klincu koji bi mogao ili ne bi mogao postati, ako ne baš novi Johan Cruijff, onda barem novi Orlando Engelaar.

Read 630 times Last modified on Petak, 25 Januar 2019 16:05