Zatvaranje EYOF-a iskorišteno za promociju Republike Srpske

Additional Info

  • Chartreuse: tbg-chartreuse

Završna manifestacija EYOF-a u duhu primitivzma i isticanja dužnosnika Republike Srpske

Svaki normalan Bosanac i Hercegovac sa radošću i ushićenjem dočekao je EYOF kao značajnu manifestaciju mladih sportista Evrope, svojevrsnu evropsku Olimpijadu mladih.
Oni vremešniji sa sjetom se sjećaju sarajevske Olimpijade iz 1994. godine koju je organizirao samo jedan grad, SARAJEVO u tada nam zajedničkoj Državi, dok su oni mlađi željni malo evropskog sportskog duha i stila u ovoj državi opterećenoj nacionalizmom i korupcijom na svim niovima vlasti.

I kada smo pomislili da organizacija može dobiti prolaznu ocjenu, jer je otvaranje manifestacije na stadionu Asim Ferhatović u Sarajevu zaista bilo spektakularno bez kiča i seljakljuka (na što smo već navikli), i pored zamjerki na loše praćenje i neblagovremeno ažuriranje i plasiranje rezultata sa takmičenja, da sve ne bude na željenom niovu potrudili su se organizatori iz, kako to vole istaknuti, Grada Istočno Sarajevo.
Premda je zatvaranje EYOF-a bilo najavljeno na stadionu FK Slavija u Lukavici, organizatori su promijenili odluku i završnu manifestaciju zatvaranja organizirali na gradskom trgu u Lukavici (čuj, gradskom trgu?).
I taman kada smo se "nacrtali" ispred TV ekrana u petak veče u obiteljskom okruženju, izabravši da kao patriote gledamo ceremoniju zatvaranja EYOF-a, doživjeli smo RAZOČARENJE.
Kao prvo, organizacija završnice velike evropske manifestacije kakva je EYOF odvijala se na ulici. Da ne spominjem vip ložu,koja je izgledala presmiješno, kao da gledate božićni turnir u istočnom Sarajevu.
Mladići i djevojke država učesnika pokušavali su mahati zastavama, ali bezuspješno, jer im je smetao drvored na gradskom trgu.
Da bude još gore kamera BHTV1 najviše je prikazivala vip ložu gdje su sjedili bh. političari i njihovi nabildani zaštitari. Ružno ih je bilo posmatrati kako su nervozno sjedali u neudobne stolice.


I da smo bar mogli uživati u vatrometu! Nažalost, i to nam je bilo uskraćeno, pošto je kamera uglavnom snimala neku zgradurinu sa koje su ispaljivane pirotehničke rakete.
Ipak, VRHUNAC neukusa je govor predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.
Poanta njihovog već pripremljenog govora bila je da se pozdravi i istakne prisustvo predsjednice i premijera kao i ostalih dužnosnika iz entiteta Republika Srpska. Kao da nekoga od evropskih gostiju interesuju gosti sa druge razine vlasti.
Ne sjećamo se, da je na otvaranju EYOF-a u Sarajevu ikome pao na pamet predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ili premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Naravno, da ih niko nije spomenuo, jer radilo se o državnoj, odnosno evropskoj manifestaciji, a ne o seoskom prelu, danima kosidbe ili sportskim igrama entitetskih zemljoradničkih zadruga.
Elem, sramotno! Ali, kao što to obično biva kod nas, ponovo je još jedna sportska manifestacija iskorištena za promociju jednog eniteta u Državi Bosni i Hercegovini, što je bila sramotna uvreda za sve bosanskohercegovačke patriote.
No, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka nije propustio priliku da se, u svom licemjernom stilu, pred kamerama zahvali kolegama.


Umjesto toga, trebao je sa Vukovićem usaglasiti protokol otvaranja i zatvaranja ceremonije EYOF-a kao i dogovoriti koje će razine vlasti u BiH biti prisutne u vip loži i koje se osobe mogu i trebaju posebno pozdraviti.
Na kraju svega ostaje gorak ukus...
Ipak, treba istaknuti i dva nevjerovatno bitna momenta, koja se malo pominju u medijima a to su, volonteri i mladi.
VOLONTERI, ova gotovo zaboravljena kategorija u državi okupiranoj korupcijom i materijalizmom, sa EYOF-om je, čini mi se, prvi put nakon Olimpijade 1994. godine, ponovo doživjela afirmaciju. Oduševljava činjenica, koliko se mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata iz Sarajeva, prijavilo da volontiraju.


To je ono što nam treba, aktivnije uključiti omladinu u ovakve manifestacije (na stranu, jedan u nizu gafova, izjava gradonačelnika Abdulaha Skake "da će se organizatori potruditi da volonteri ne budu dio te lijepe priče").
Bilo je divno vidjeti entuzijazam tih mladih ljudi, ne samo aktivnih takmičara, već učenika i studenata koji su zaista željeli da budu dio lijepe priče EYOF-a, a dobar je potez i sarajevskih škola koje su organizirale odlazak učenika na sportska borilišta.
Eh, još da smo normalna Država u kojoj nisu najvažniji politika i političari, vlasti bi učinile sve da na krilima EYOF-a zadrže i podstaknu mlade ljude da se bave sportom, da se proširi duh entuzijazma, volonterizma pa zašto ne i olimpizma kao univerzalne planetarne sportske vrijednosti i vrhunskog dostignuća u sportu.

Read 351 times Last modified on Ponedjeljak, 18 Februar 2019 08:34